СВИНЕЦЬ

Pb, хіміч. елемент з атомним числом 82; блакитно-сірий, м'який, легкоплавкий метал; хіміч. активний; на повітрі вкривається захисною плівкою окисів і карбонату; легко вступає в реакцію з тими кислотами, з якими утворює розчинні солі (напр., азотною), та сильними основами; міститься в мінералах (галеніт, церузит); застосовується для виготовлення хіміч. апаратури, пластин акумуляторів, захисних екранів від іонізуючого випромінювання, у сплавах та для свинцевих покриттів; відомий ще з стародавніх часів; с. та його сполуки дуже отруйні.

Смотреть больше слов в «УСЕ (Універсальному словнику-енциклопедії)»

СВИНКА →← СВИНІ

Смотреть что такое СВИНЕЦЬ в других словарях:

СВИНЕЦЬ

СВИНЕ́ЦЬ, нцю́, ч.1. Важкий м'який легкоплавкий метал синювато-сірого кольору.Вулкан, до кузні дочвалавши, Будить зачав всіх ковалів; Свинець, залізо, ... смотреть

СВИНЕЦЬ

Pb, хіміч. елемент з атомним числом 82; блакитно-сірий, м'який, легкоплавкий метал; хіміч. активний; на повітрі вкривається захисною плівкою окисів і к... смотреть

СВИНЕЦЬ

-нцю, ч. 1) Проста речовина елемента Плюмбуму. Важкий м'який легкоплавкий метал синювато-сірого кольору. 2) перен. Куля. || у знач. збірн. Кулі.

СВИНЕЦЬ

імен. чол. родуречовина, хім.свинец

СВИНЕЦЬ

-нцю, ч. 1》 Проста речовина елемента Плюмбуму. Важкий м'який легкоплавкий метал синювато-сірого кольору.2》 перен. Куля.|| у знач. збірн. Кулі.

СВИНЕЦЬ

свине́ць[свиенец']-н'ц'у, ор. -нцем, м. (на) -н'ц'і

СВИНЕЦЬ

[swynec']ч.ołów хім.

СВИНЕЦЬ

моск. оловоолово

СВИНЕЦЬ

Lead; хім. plumb(um)

СВИНЕЦЬ

сов., у. оливо; п-к СВИНЦЕВИЙ, у. олив'яний; (- небо) похмурий.

СВИНЕЦЬ

【阳】 铅

СВИНЕЦЬ

{свиене́ц} -нцу́, ор. -нце́м, м. (на) -нці́.

СВИНЕЦЬ

свине́ць іменник чоловічого роду

СВИНЕЦЬ

свинець, -нцю

СВИНЕЦЬ

-нцю m ołów

СВИНЕЦЬ

свинец

СВИНЕЦЬ

свинец

СВИНЕЦЬ

олово

СВИНЕЦЬ

ტყვია

T: 124