ХІЛІАЗМ

теологічний погляд, що проголошує настання на Землі тисячолітнього Царства Божого (Христового); на х. покликаються тепер деякі течії християнства, що виросли з Реформації (зокрема, Дослідники Святого Письма).

Смотреть больше слов в «УСЕ (Універсальному словнику-енциклопедії)»

ХІМІОТЕРАПІЯ →← ХІВИНСЬКИЙ КАГАНАТ

Смотреть что такое ХІЛІАЗМ в других словарях:

ХІЛІАЗМ

ХІЛІАЗМ, мілленаризм (від лат. mille - тисяча) - тисячолітнє Царство Боже на Землі та вчення про нього. Ідея X. базується на провіщеній біблейськими пророками ідеї земного царювання Месії. У християнстві X. - тисячолітнє царювання Ісуса Христа, яке встановиться з його другим пришестям, обітниця про що міститься у текстах Нового Завіту. На Заході більше поширене поняття "мілленаризм". Існують два погляди на друге пришестя Христа на Землю: або перед його тисячолітнім царюванням (премілленаризм), або після (постмілленаризм). X., або мілленаризм, є органічною складовою християнської есхатології. Хіліастичні мотиви вплинули на формування есхатологічного типу історичної свідомості, в т.ч. в його поза- або квазірелігійних формах. Різноманітні суспільно-утопічні побудови, навіть апелюючи до секуляризаційної соціально-політичної практики, історично виявлялися перетвореними формами X.С. Головащенко... смотреть

ХІЛІАЗМ

ХІЛІА́ЗМ, у, ч.Вчення релігійної секти в середні віки про майбутнє тисячолітнє панування Христа на землі перед кінцем світу.

ХІЛІАЗМ

-у, ч. Віра в тисячолітнє царство Бога та праведників на Землі, тобто у здійснення містично зрозумілого ідеалу справедливості ще до кінця світу.

ХІЛІАЗМ

Теологічний погляд, що проголошує настання на Землі тисячолітнього Царства Божого (Христового); на х. покликаються тепер деякі течії християнства, що в... смотреть

ХІЛІАЗМ

-у, ч. Віра в тисячолітнє царство Бога та праведників на Землі, тобто у здійснення містично зрозумілого ідеалу справедливості ще до кінця світу.

ХІЛІАЗМ

хіліа́зм іменник чоловічого роду

ХІЛІАЗМ

хіліазм, -у

T: 160