ЖИРИ

триефіри гліцерину та жирних кислот, належать до ліпідів; натуральні ж. є сумішшю багатьох різних триацилгліцератів; складні ефіри жирних ненасичених кислот мають рідку консистенцію (різні олії, риб'ячий жир), насичених - тверду (лій, смалець); ж. у невел. кількостях входять до складу усіх клітин як запасна речовина; є одним з осн. високоенергетичних складників харчування людини і багатьох тварин; використовуються у харчовій та косметичній промисловості.

Смотреть больше слов в «УСЕ (Універсальному словнику-енциклопедії)»

ЖИРИ ТВАРИННІ →← ЖИРАФОВІ

Смотреть что такое ЖИРИ в других словарях:

ЖИРИ

ЖИРИ (ацилгліцероли) — складні ефіри триатомного спирту гліцеролу та жирних кислот. Рідкі Ж. називають оліями. Зазвичай природні ж. є сумішами складних... смотреть

ЖИРИ

Триефіри гліцерину та жирних кислот, належать до ліпідів; натуральні ж. є сумішшю багатьох різних триацилгліцератів; складні ефіри жирних ненасичених к... смотреть

ЖИРИ

м.жюри́

ЖИРИ ТВАРИННІ

Текучі ж. т. з характерним для них вмістом ненасичених жирних кислот; найважливіші: риб'ячий жир, олеомаргарин, кістковий та ін.

ЖИРИ ТВАРИННІ

текучі ж. т. з характерним для них вмістом ненасичених жирних кислот; найважливіші: риб'ячий жир, олеомаргарин, кістковий та ін.

T: 100